Založ si blog

Dušičky sú v pohode – vybavené!

Prečo tieto slová?  Stačilo si pozrieť televíziu, noviny, prípadne sociálne siete, aby ste prestali rozumieť niektorým veciam. Na jednej strane pandemická komisia dovolila voľný pohyb ľudí v prírode, čo možno považovať za pozitívum. Nikomu nevadilo, keď minulý víkend sa na bratislavskej  Železnej studničke či v Sade Janka Kráľa pohybovala hlava na hlave, miešajúca sa často s neprispôsobivými cyklistami. Na strane druhej však vláda uvalila kvôli korone embargo na cintoríny. Najmä tie mestské ale doslova  pripomínajú parky. Nielenže sú rozsiahle, pekne upravené, no navyše bez cyklistov a psov. Mnohí ľudia ich začínajú využívať ako priestor na prechádzku, oddych, psychickú relaxáciu. V Slávičom údolí tu dokonca v letnom semestri listuje skriptá pred náročnou skúškou nejeden študent z neďalekých internátov.

Ťažko pochopiť, čo „odborníkov“ k ich zavretiu inšpirovalo. Hádam si len nemyslia, že staršia a stredná generácia si plánujú na Sviatok všetkých svätych urobiť tento raz na hroboch svojich najbližších nejaké pohanské keltské či írske žúrky, prípadne uvažujú behať s vyrezávanými tekvicami po cintoríne a robiť pre unudených vnúčikov strašidelné „heloviny“.

Pamätám si ešte z detstva: Odjakživa platilo pravidlo, že pred vstupnou bránou na cintorín si muži sňali čiapku dole z hlavy a nesmelo sa veľa a nahlas rozprávať. Keď už, tak čo najtichšie a s úctou k zosnulým. Prišlo sa k jednotlivým hrobom, kde sa zapálili sviečky, niekto pri nich mĺkvo postál, iní sa pomodlili, boli aj takí, ktorí si poplakali najmä nad stratou svojich detí. A išlo sa opäť v tichosti domov. Nebolo času na grupovanie a debaty, pretože v horských dolinách a pod Tatrami v tomto čase býva už silnejúca zima. I navonok masová  akcia bola rozložená na dva i viac dní, od rána do večerného zotmenia.

Toto všetko pár mocným kole oči.

Pritom týmto pánom je úplne jedno, že zajtra a v nedeľu pôjdu práve v tomto mazľavom čase na testovanie bez vlastného presvedčenia aj ľudia všetkých vekových skupín i napriek tomu, že stovky z nich už zápasia s klasickým prechladnutím, soplením, chrípkou, reumou, bolesťami krížov…. Pre niečiu slávu a tvrdohlavosť budú postávať v dvojmetrových(!) rozostupoch. V lepšom prípade možno pár desiatok minút, v tom horšom aj dve-tri hodiny. Prežijú, zároveň otestujú na sebe silu chladu, vetra, dažďa a v podhorských oblastiach a kotlinách možno aj sneh, Musia sa však  dve-tri hodinky predtým vzdať jedla i teplého pitia (neodporúča sa kvôli spoľahlivejšiemu výteru), kým na nich príde vytúžený rad, aby im niekto kompetentný, verme, že to nebude nejaký zelený lapiduch, odborne hlboko vopchal paličku do nosa a hrdla. Ak sa akcia podarí, o pol hodiny(?!) je výsledok  na svete.

Tento triumfálny unikát istotne pochopia a vezmú na vedomie všetky slovenské Dušičky. Najmä tie nezbednejšie si na odpustky zatiaľ musia ešte chvíľu, možno pre nejakú ďalšiu nepredvídanosť aj  dlhšie  počkať. Tento raz nepredpokladaný odklad bez úrokov pre nich prednostne vykonzultovali s nebesami  katolícki biskupi. Predsa len nemusí byť bratislavský primátor Vallo v odkladaní vždy a vo všetkom prvý!

Aj taký je život na Slovensku. A my bastardi, hlupáci, idioti, čo ja viem ešte akí zločinci, dúfajme, že aspoň počasie ukáže svoju väčšiu múdrosť!

Na vlastné riziko sa pichá heroin…

07.08.2021

Pri sledovaní príspevkov na margo nezaočkovaných môže čitateľ v poslednom čase postrehnúť čoraz väčšiu nevraživosť, nenávisť, agresivitu, jedovitosť inšpirovanú redaktormi a novinármi či nechutnými urážkami a vulgarizmami à la Matovič, Nagy, Mikulec. Samozrejme, každý má právo brániť sa, a ani tu spätná reakcia nemôže chýbať. Preto nestačí vopred [...]

Vakcína – novodobá globálna modla ľudstva

30.07.2021

Mnohým z vás asi netreba pripomínať, na základe čoho sa otriasal a padol nepremožiteľný a tisícročia jednotný Egypt, takmer nezlomná mocná Rímska ríša či v moderných dejinách Juhoslávia a ešte nedávno na našej planéte najväčší Sovietsky zväz. Aj Spartakus bol silný a nepremožiteľný, dokým pretrvávala v jeho skupine jednota, ktorú časom nahlodali [...]

Nielen médiá traumatizujú už aj tak polarizovanú spoločnosť

23.07.2021

Masírovaniu mozgov do krajnosti podľahli aj hyper a supermakety. Niektoré od podlahy, iné, namiesto reklamy, takmer na každom metri, dávajú pokyny, ako „rozvážne“ a s patričným odstupom sa máme správať pri nakupovaní tovaru. Pritom nikoho z marketingu netrápi, že sa zbytočne preháňame po veľkoplošnej predajni z jedného kúta na druhý, samozrejme, pomedzi dlhé rady [...]

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 76432x
Priemerná čítanosť článkov: 2466x

Autor blogu

Kategórie