Založ si blog

Maskovaní bubáci a šašovia

Ručička na hodinách ukazuje pred siedmou večer. Čas zapnúť televízor a v pokoji, najmä zrozumiteľne si „vychutnať“ najnovšie informácie. No hneď na úvod sa dočkáte nemilého prekvapenia. Namiesto moderátora sa na vás z obrazovky vyvalí maskovaná postava, pripomínajúca odchod na halloween. Ostávate v pomykove. Veď podľa kalendára by mala byť už dávno za horami-dolinami. V prvom momente vás napadne, že sa možno niekde pozabudla, zamotala. Alebo žeby sa znova vrátila  späť zo záhrobia, nakoľko jej nie je ani poriadne rozumieť?! Overujete si, či snáď problém nenastal vo vašich ušiach. Aj keď otorinolaryngológovia neodporúčajú s nimi experimentovať, predsa si tie „nahluchlé“ výrastky na hlave poriadne vyčistíte vatovými tyčinkami takmer do prasknutia bubienka. A hľadáte chybu v staršom type  prijímača. Záručný list tiež ukazuje jasne a zrozumiteľne, že televízor ešte nie je ani zďaleka v pubertálnom veku. Len tak ľahko sa nevzdávate a vyladíte nanovo zvuk, pridáte decibely. Očakávate patričnú odozvu. No zatiaľ  nijaká neprichádza.. Na druhý deň sa zjaví iná postava s inou farbou maskovania, na tretí je to podobné. Najhoršie na tom je, že prvá z nich huhne, druhá rýchlo komolí slová, tretia mrmle, štvrtá fufne, piatej nerozumie kvôli šušlaniu polovica osadenstva bytu, ďalšej pre usoplený nos už možno ani vlastná rodina. Takto asi sa  k slovenskému národu prihovárajú tí, ktorí aj bez rúška majú problém so správnou  výslovnosťou, artikuláciou niektorých hlások,  s dôrazom či prízvukom …  Hotová módna brbliaco-maskovacia katastrofa! Bratislavské módne dni jej len ťažko môžu konkurovať. Aj do karnevalu v Benátkach je tiež pomerne ďaleko.

Čoraz viac ma zaráža skutočnosť, že práve v spravodajských programoch sa akosi nemyslí na  starších divákov, slabšie počujúcich, nedoslýchavých, ľudí odčítavajúcich z pier, s tinnitom či inými ušnými problémami a ťažkosťami. Keď to bude takto pokračovať ďalej, možno vzrastie aj dopyt po načúvacích zariadeniach, a ich kúpa trhne o niekoľko týždňov aj preferenčné výsledky najmúdrejšej nemafióznej politickej strany.

Nemám nič proti maskovacím manévrom na miestach, kde majú svoje opodstatnenie. Domnievam sa však, že aj v tomto prípade zase chceme byť pápežskejší od pápeža, vyniknúť na nesprávnom mieste. Ak sa nemýlim, vysielacie štúdiá, a to nielen v RTVS, sú dostatočne veľké a moderátor je vzdialený od kameramanov istotne viac, ako určuje predpísaná norma. Verím, že štúdiový priestor býva  poriadne vydezinfikovaný a vysielací tím prešiel geniálnym antigénovým či PCR testovaním bez ujmy na zdraví. Teda aj spomínaní moderátori. Ak sú naozaj zdraví, nemajú dôvod podávať informácie s rúškami. Príkladom  je TA3, ktorá bez problémov prináša do domácností ozajstnú hovorenú kvalitu správ. 

Nedalo mi. Do rúk som zobral magický ovládač a vybral sa naprieč celým spektrom zahraničných televíznych  staníc hľadať maskovaných bubákov podobných tým našim. Zameral som sa hlavne na spravodajské relácie, ktoré sleduje najväčší počet divákov. Aby som predišiel zbytočnému ohováraniu z hoaxu, preklikal som viackrát v priebehu týždňa temer pár stoviek televíznych kanálov na satelite. Ani v jednej zo spravodajských či dokonca diskusných relácií som nepostrehol u moderátorov  v štúdiu rúška. Pritom  som presvedčený o tom, že situácia vo viacerých krajinách je oveľa komplikovanejšia. 

Vysielanie najmä našej verejnoprávnej televízie by nemalo podliehať tlakom jednej politickej strany a manierom jedného človeka, ktorý už zjavne prekračuje svoje kompetencie. A povyšuje svoj neprofesionálny egocentrický názor nad všetkých ostatných – odbornejšie zdatnejších a povolanejších.

Kedy sa konečne prestanú hrať slovenské televízie,  ich vedenia  aj s moderátormi na veľkých trapošov?  V istom okamihu pripomínajú  cirkusových šašov, ktorí silou-mocou musia niečím zaujať, upútať pozornosť, podkladať sa  nekompetentným osobám. Možno sa  im za dobročinné skutky a nadslužbu dostane patričnej pochvaly a  dupľovanej odmeny. Veď smelo môžu vo vhodnej chvíli vykrikovať do  éteru cez obrazovky, že stáli v prvej línii, že niečo spoločne dokázali. A zvládli. Áno! Dokázali mať na obličajoch rúška od výmyslu sveta a zvládli nezrozumiteľne brblať, šušlať, naťahovať pod nimi , s prepáčením, sopeľ. Tým aj do istej miery mnohým znepríjemniť hodinu spravodajského vysielania.

Na vlastné riziko sa pichá heroin…

07.08.2021

Pri sledovaní príspevkov na margo nezaočkovaných môže čitateľ v poslednom čase postrehnúť čoraz väčšiu nevraživosť, nenávisť, agresivitu, jedovitosť inšpirovanú redaktormi a novinármi či nechutnými urážkami a vulgarizmami à la Matovič, Nagy, Mikulec. Samozrejme, každý má právo brániť sa, a ani tu spätná reakcia nemôže chýbať. Preto nestačí vopred [...]

Vakcína – novodobá globálna modla ľudstva

30.07.2021

Mnohým z vás asi netreba pripomínať, na základe čoho sa otriasal a padol nepremožiteľný a tisícročia jednotný Egypt, takmer nezlomná mocná Rímska ríša či v moderných dejinách Juhoslávia a ešte nedávno na našej planéte najväčší Sovietsky zväz. Aj Spartakus bol silný a nepremožiteľný, dokým pretrvávala v jeho skupine jednota, ktorú časom nahlodali [...]

Nielen médiá traumatizujú už aj tak polarizovanú spoločnosť

23.07.2021

Masírovaniu mozgov do krajnosti podľahli aj hyper a supermakety. Niektoré od podlahy, iné, namiesto reklamy, takmer na každom metri, dávajú pokyny, ako „rozvážne“ a s patričným odstupom sa máme správať pri nakupovaní tovaru. Pritom nikoho z marketingu netrápi, že sa zbytočne preháňame po veľkoplošnej predajni z jedného kúta na druhý, samozrejme, pomedzi dlhé rady [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 76325x
Priemerná čítanosť článkov: 2462x

Autor blogu

Kategórie