Založ si blog

Kam smeruje ľudská spoločnosť?!

Nezaujíma vás to? Prípadne ľudsky uvažujete, ako sa vyvinie situácia o pár rokov, nakoľko to už teraz nevyzerá s týmto svetom ružovo?! Nevadí. Stačí si pozrieť počas letných večerov seriál Ľudská spoločnosť (The Society), aby ste pochopili, kam až siahajú vízie niektorých politikov i jednotlivcov.

Každý z nás vníma filmové či seriálové spracovanie tém po svojom. Iné kritériá a hodnoty v nich nachádzajú dospievajúci tínedžeri, inak reagujú na ne dospelí, filmoví odborníci či ľudia s hlbším a pozornejším vnímaním nielen obrazovej a hudobnej stránky, no predovšetkým obsahovej.

Príbeh sleduje skupinu stredoškolákov, ktorí počas školského výletu prišli za neznámych okolností o svojich rodičov. Bezstarostný život musia okamžite zahodiť za seba a začať nový od bodu nula. Dôležitou súčasťou ich prežitia  je naučiť sa riadiť celé mesto West Ham, ktoré sa stáva uzatvorenou bublinou bez akýchkoľvek kontaktov s okolitým svetom. Navyše je obkolesené neznámym, záhadným lesom, ktorý nemá konca. Ak chcú prežiť, neostáva im nič iné, ako si podľa vlastných predstáv a istých pravidiel vybudovať  celkom novú spoločnosť a začať fungovať v úplne novom svete, kde nie je nič také, aké bolo predtým.

Aj keď je seriál určený najmä mladým, kde sa vyskytujú zaujímavé psychologické momenty „čo by ste robili, keby vás uväznili v malom meste, kde neexistujú zákony“, osloví obsahom predovšetkým tých dospelých, ktorým nie je ľahostajný dnešný, na ruby obrátený, celosvetový politický vývoj. Preto si zaslúži vizitku vizionársky s už prítomnou realitou. Vo veľkej miere dej pripomína román od Ladislava Mňačka Ako chutí moc či Orwellov román 1984, kde ústrednými témami knihy sú vodca, cenzúra, manipulácia, poslušnosť obyvateľstva a jeho sledovanie. Najmä posledné časti seriálu vo mne evokovali skôr pracovné koncentračné tábory, veľké napätie, až istú obavu z toho, že takto s nami čoskoro zatočia mocní tohto sveta, ak sa čo i len trochu krivšie na nich pozrieme, čo sa v podstate už dnes ukazuje napríklad na nedobrovoľnom nanucovaní vakcinovania, radení ľudí do druhej kategórie, strašiacom propagovaní útočiacej vojny…

Seriál je akousi otvorenou víziou amerických liberálnych producentov a filmárov o blízkej budúcnosti. S nenápadným dôrazom rozdúchavania ohňa proti starému (súčasnému) konzervatívnemu mysleniu, proti rodinným tradíciám i rodine samotnej. Verejne (možno je to obava alebo ľahostajnosť!) nikomu z mladých neprekáža nenávisť, nevera, falošné priateľstvá, podfuky, uzurpovanie moci jedinej osoby do vlastných rúk a jej zastrašovanie, rozhodovanie bez akýchkoľvek pripomienok a diskusie, pod dohľadom všadeprítomnej tzv. stráže a jej najvernejších príživníkov. Dorazilo ma súdenie odsúdeného bez objektívnych sudcov a nekompetentnej obhajoby. Až som nadobúdal dojem, že seriál korešponduje v nemalej miere so súčasnou politickou situáciou priamo u nás. Mnohým to pripomenie reálny obraz taktickej manipulácie s ľuďmi. Tí sa neraz sa uspokoja s falošnými rečami vodcov, ktoré chcú počuť. Spočiatku ich dav bude milovať. Až do chvíle, kým nezistí, že s mocou treba vedieť aj narábať.

Záverečný diel sa pre pozorného diváka stáva predvídateľným. Časy, kde všetci si aspoň navonok boli rovní, z príkazov tolerovali iba názory jednotlivcov a počúvali vodcu na slovo, jedni robili na druhých, konzumovali to isté jedlo, počúvali rovnakú hudbu či nebodaj rovnako sa obliekali, sa neosvedčili. Priniesli viac vnútornej neistoty, zla a hnevu, ktorý sa časom pretavil do osobných rozbrojov, nepokojov, slovných roztržiek s novými, skrytými nespokojencami  a manipulátormi.

Záver: Seriál v sebe nezaprel istú dávku komerčnosti a zbytočnej zdĺhavosti, nanucovania a pretláčania jedine správneho liberalizmu v podobe novej generácie, nového prostredia či nového myslenia (všetky dnešné seriály a filmy sa ako na bežiacom páse už vôbec nezaobídu bez trápneho masírovania mozgov z neprirodzeného vnucovania LGTBI, rasovej spolupatričnosti, boja proti diskriminácii… Marxov Komunistický Manifest či Leninove spisy sú oproti týmto praktikám slabý odvar z Poľska dovážaného čaju). Ľudská spoločnosť vám v predstihu a doširoka otvorí trinástu komnatu. Nech si hovorí kto chce čo chce,  predvídateľný Verne či spomínaný Orwell nesklamali.  

P.S.: Netuším, ani ma nezaujíma, ktorý inkvizítor mi včera ráno z hlavnej stránky vyhodil článok Na Slovensku chodí Ježiško už aj v lete. Bohužiaľ, len k privilegovaným. Alebo to bolo na podnet z vyšších mocenských kruhov?! Nežijeme v stredoveku ani v nacistickom Nemecku, kde sa písané slovo ocitalo za vyjadrenie názoru na veľkej ohnivej kope. Najmä médiá sa oháňajú slobodou, pritom ju sami nedodržiavajú. A podliehať politikom a ich stranám by malo byť hlboko pod ich úroveň. O tom pojednáva môj článok Farizeji nám pokoj a nádej nikdy nedonesú … Asi musel niekoho hodne podráždiť, ukázať mu pravú tvár. Žeby bol fakt dobrý! Som preto rád, že za tých pár hodín si trochu vážnu, trochu sarkastickú tému prečítalo vyše 700 čitateľov. Zároveň sa domnievam, že moje texty nie sú ani vulgárne, ani urážajúce, ani hanobiace. Sú otvorené, napísané na podklade skúseností z bežného života. Preto sú možno aj viac kritické, niekedy s trochou irónie, a predovšetkým sa snažiace aspoň trošičku vyvážiť jednostrannosť profesionálnych žurnalistov. Sú jednoducho moje. Komu sa nepáčia, nech ich zďaleka obíde!    

Na vlastné riziko sa pichá heroin…

07.08.2021

Pri sledovaní príspevkov na margo nezaočkovaných môže čitateľ v poslednom čase postrehnúť čoraz väčšiu nevraživosť, nenávisť, agresivitu, jedovitosť inšpirovanú redaktormi a novinármi či nechutnými urážkami a vulgarizmami à la Matovič, Nagy, Mikulec. Samozrejme, každý má právo brániť sa, a ani tu spätná reakcia nemôže chýbať. Preto nestačí vopred [...]

Vakcína – novodobá globálna modla ľudstva

30.07.2021

Mnohým z vás asi netreba pripomínať, na základe čoho sa otriasal a padol nepremožiteľný a tisícročia jednotný Egypt, takmer nezlomná mocná Rímska ríša či v moderných dejinách Juhoslávia a ešte nedávno na našej planéte najväčší Sovietsky zväz. Aj Spartakus bol silný a nepremožiteľný, dokým pretrvávala v jeho skupine jednota, ktorú časom nahlodali [...]

Nielen médiá traumatizujú už aj tak polarizovanú spoločnosť

23.07.2021

Masírovaniu mozgov do krajnosti podľahli aj hyper a supermakety. Niektoré od podlahy, iné, namiesto reklamy, takmer na každom metri, dávajú pokyny, ako „rozvážne“ a s patričným odstupom sa máme správať pri nakupovaní tovaru. Pritom nikoho z marketingu netrápi, že sa zbytočne preháňame po veľkoplošnej predajni z jedného kúta na druhý, samozrejme, pomedzi dlhé rady [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 75707x
Priemerná čítanosť článkov: 2442x

Autor blogu

Kategórie