Založ si blog

MHD – nema problema

Tí , ktorí cestujú MHD, to poznajú. Mnohí mimobratislavčania majú výhodu, že nesedia či nestoja každé ráno v preplnených autobusoch. Podobná situácia sa odohráva smerom z práce. K tomu ak sa pridružia bezdomovci s rôznymi arómovými vôňami, cestujúci sa zhŕňajú na jedno miesto, a autobus pripomína doslova  dobytkáreň. V zime to bude ešte horšie, nakoľko tých neprispôsobivých každým rokom v hlavnom meste pribúda. S nimi aj cestovateľská horúčka z jedného kúta mesta do druhého a späť. Väčšina z nich tak rýchlejšie prežije chladné zimné mesiace. O tom však inokedy.

V plnej paráde sa nám opäť ukázal november a s ním aj čas chrípkový, prieduškový, najnovšie aj koronový. Oproti minulej jeseni, kde polovica autobusu smrkala, kýchala, pokašliavala až do jari (netvrdím, že sa to nám zdravým páčilo!), si dnes nemôžete v ňom ani poriadne zívnuť, nie to ešte odkašľať, nedajbože, že vás škriabe hrdlo. Bojíte sa pomaly už aj dýchať…!        

Epizóda, ktorú som s manželkou nedávno zažil v autobuse MHD, ma utvrdila v tom, že medzi ľuďmi sa šíri vedome potenciálny strach, úzkosť, panika a nepríjemné pocity. Neraz si to spôsobujeme  aj sami, preháňame, zbytočne ideme do krajnosti.

Na Americkom námestí sa v autobuse za naším chrbtom usadila pani v strednom veku. Už na prvý pohľad pôsobila kultivovane, vkusne upravená, tip-top oblečená. Jednoducho bola to dáma!  No len do chvíle, kým sa jej za Auparkom, pravdepodobne od nedýchateľného a vlhkého vzduchu, nezačalo prisávať rúško a lepiť na ústa (ako aj väčšine z nás, ktorí sme si ho rukou neustále upravovali všemožným poťahovaním). Chuderku bralo evidentne na kašľanie. Keď sme prichádzali k petržalskej železničnej stanici, s manželkou sme zaregistrovali u niektorých vôkol stojacich takmer zúrivé vlčie pohľady. Zádrheľ v hrdle ženy nie a nie prestať. Podaktorí sa nervózne ako na povel odvrátili na opačnú stranu. Už som chcel vyskočiť do pozoru aj ja, veriac, že to robia na pokyn niekde poblízku veliaceho ministra obrany.  Ešteže ma manželka rýchlo stopla. Iní začali nervózne na mieste rýchlo prešľapovať. Prisahám, ani stupavskí kapustári z Miletičky by to lepšie nezvládli! Keby sa dalo, niektorí by istotne vyskočili von oknom, lebo iné východisko  už v preplnenom, bacilmi  nadýchanom a pozáručnom hrkotajúcom autobuse ani nebolo. Nesvoja a vystrašene zadrhávajúca pani vyriešila  problém po svojom. Siahla do vnútra kabelky, odkiaľ vytiahla pravdepodobne nejaký cukrík. Kým si ho, naklonená takmer nad našimi hlavami, rozbalila a vkladala do úst, verím, že zo zúfalstva z neutíchajúceho pokašliavania, no i zjavne podráždeného  okolia, chrčavým šepotom vyslala do najbližšieho éteru cez vírusmi prevlhnuté rúško, Slovákmi najviac obľúbené čarovné slovo. Rovno si to namierilo do našich uší! Na jednej strane sme sa doma pobavili na odvážnosti a produkcii modelkovsky vyzerajúcej paničky. Zároveň sme s ňou súcitili a z pohľadu nás – celoročných cestujúcich MHD, skonštatovali, že v tejto koronovej dobe čoraz viac ľudí zažíva stresové situácie už pri vstupe do niektorého z prostriedkov bratislavskej hromadnej dopravy. Cestujúci sú voči sebe oveľa viac netolerantní, po sebe zazerajú. Doslova sa bojíte opýtať o prisadnutie, keď to urobíte, neuroticky sa odvracajú k oknu. Sú aj takí, ktorí sa rozložia na dvoch sedadlách. Len nevedno, či aj dvojmo platia?!

No niektorí mestskí páni i pán premiér to budú považovať za hoax. Oni sa predsa vozia v limuzínach, dokonca pancierových. Po skúsenostiach Borka, možno po ceste schmatnú so sebou nejaké dve-tri stopárky. Ako Chorváti povedia: nema problema!   

Na vlastné riziko sa pichá heroin…

07.08.2021

Pri sledovaní príspevkov na margo nezaočkovaných môže čitateľ v poslednom čase postrehnúť čoraz väčšiu nevraživosť, nenávisť, agresivitu, jedovitosť inšpirovanú redaktormi a novinármi či nechutnými urážkami a vulgarizmami à la Matovič, Nagy, Mikulec. Samozrejme, každý má právo brániť sa, a ani tu spätná reakcia nemôže chýbať. Preto nestačí vopred [...]

Vakcína – novodobá globálna modla ľudstva

30.07.2021

Mnohým z vás asi netreba pripomínať, na základe čoho sa otriasal a padol nepremožiteľný a tisícročia jednotný Egypt, takmer nezlomná mocná Rímska ríša či v moderných dejinách Juhoslávia a ešte nedávno na našej planéte najväčší Sovietsky zväz. Aj Spartakus bol silný a nepremožiteľný, dokým pretrvávala v jeho skupine jednota, ktorú časom nahlodali [...]

Nielen médiá traumatizujú už aj tak polarizovanú spoločnosť

23.07.2021

Masírovaniu mozgov do krajnosti podľahli aj hyper a supermakety. Niektoré od podlahy, iné, namiesto reklamy, takmer na každom metri, dávajú pokyny, ako „rozvážne“ a s patričným odstupom sa máme správať pri nakupovaní tovaru. Pritom nikoho z marketingu netrápi, že sa zbytočne preháňame po veľkoplošnej predajni z jedného kúta na druhý, samozrejme, pomedzi dlhé rady [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 12:59

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 76558x
Priemerná čítanosť článkov: 2470x

Autor blogu

Kategórie