Založ si blog

Niet dymu bez ohňa

Očkovanie nie je nič nové pod slnkom. Jeho spochybňovanie sa výraznejšie prejavilo v 90. rokoch minulého storočia, keď z Veľkej Británie k nám dorazila štúdia, ktorá dávala do súvisu očkovanie s autizmom. Neskôr sa začala preferovať trojvakcína, ktorá sa ukázala ako nejednoznačná. Ohrozenie vlastného dieťaťa vedľajšími účinkami očkovania nadobudlo u rodičov prevahu nad kolektívnou imunitou. Aj preto mnohé mladé rodiny odmietli a stále odmietajú dať očkovať na obrnu, kiahne, tetanus, rubeolu, mumps svoje novonarodené deti z dôvodov nedôvery voči vakcínam. Nepresvedčivo sa k tomu sporadicky vyjadrovali médiá, no všetko nakoniec odišlo do stratena. Aj ľudia to vnímali viac-menej neosobne. 

Dnes je situácia podobná, len diskusie sú oveľa búrlivejšie a názorovo protichodné, pretože sa dotýkajú celej spoločnosti. Zo štatistík vyplýva, že vakcinácii proti korone sa bránia takmer dve tretiny našich obyvateľov. Vláda preto prijala isté opatrenia na rozbehnutie kampane na podporu akože dobrovoľného očkovania.

Pred pár dňami sa na TA3 za týmto účelom uskutočnila beseda, kde prizvaní hostia mali odpovedať na vopred zaslané divácke otázky. Takmer hodinu a pol trvajúce debatenie vyvolalo vo mne rozpaky, kde som sa, až na pár faktov, nedozvedel nič nové. Skôr naopak. Samé odrhovačky. Pritom skôr by ma zaujali adekvátne odpovede na otázky od divákov. No až na dve(!) som sa odpovedí od diskutérov nedočkal. Dokonca vyzneli viac-menej neprofesionálne. Pritom si myslím, že ich redakcia dostala istotne viac než dosť. Čiže vopred ma niekto zavádzal.

Na samotnej besede stačil byť prítomný snáď len profesor Krčméry, ktorý zbytočne dokola nefrázoval a nezahmlieval. Otvorene hovoril a poukázal na klady i zápory, ktoré so sebou nesie každý liek, nevynímajúc ani očkovaciu vakcínu. Nesmú ju dostať napríklad tehotné ženy a alergickí pacienti. Na rozdiel od docenta Celeca sa vecne a nezaujato vyjadril aj k spolupráci ruskej firmy Sputnik 5 s britsko-švédskou spoločnosťou AstraZeneca so sídlom v britskom meste Cambridge a jej partnerom, Oxfordskou univerzitou. Nezavádzal a nespochybňoval ani tureckú vakcínu, ktorú už aplikujú v troch islamských krajinách. Snažil sa hovoriť k veci skôr priamo a otvorene. Aj keď som v istých momentoch zaregistroval náznak pochybenia.  

Čo ma však vôbec neprekvapilo, bolo konštatovanie, že percento zaočkovaných môžu zvýšiť dôveryhodné významné osobnosti. Tie naše „najvýznamnejšie, najdokonalejšie, najgeniálnejšie a najdisciplinovanejšie“ v dodržiavaní kritérií, ktoré si aj sami naordinovali, sa napriek všetkým chvastúnskym rečiam postupne dostali až do karantény. Čo mňa osobne vôbec neteší. Prečo? Lebo opäť zisťujem a som presvedčený, že ich opatrenia sa ukázali ako nekoncepčné, zlé a neadekvátne v danej situácii. Aj napriek desiatkam či dokonca stovkám zabitých a presedených hodín na Úrade vlády.

Ďalším dôvodom nízkeho percenta dať sa zaočkovať je nedôvera ľudí voči štátu a  inštitúciám. V tejto súvislosti sa prejavil prinajmenšom trápne sociológ Klobucký, ktorý vedome opomenul vládnu koalíciu i premiéra, no vinu sa rýchlo snažil preniesť na opozičných poslancov, nakoľko nikto z nich vraj nepresviedča ľudí, aby pristúpili na vakcináciu. Zdá sa mi to prinajmenšom čudné! Na jednej strane sa čaká od opozície, aby bola lojálna s vládou a podporovala ju v boji proti pandémii, na strane druhej ju premiér posiela k múru na odstrel a ďalší spolubesedujúci, pán docent Celec, si neodpustí niektorých titulovať fašistami.

Opäť sa tu namiesto avizovanej odbornej diskusie ukázalo zavádzanie a politikárčenie. Serióznejšie by bolo nevyhovárať sa na opozíciu a konšpirátorov, ale zamyslieť sa vo vládnej koalícii nad tým, prečo ľudia odmietajú očkovanie. Takíto spolitizovaní odborníci len ťažko presvedčia i nerozhodných o opaku. Nepomôže im  honosiť sa ani celoriadkovými titulmi, keď budú podliehať diktátu jedného či dvoch ľudí, očakávaný výsledok nedosiahnu. A o viacerých sociológoch a štatistoch v našej krajine tiež hodno radšej pomlčať. Každý vieme o tom svoje… No pritom ani slovíčko nepadlo o lobovaní nadnárodných farmaceutických spoločností. Možno by vedel k tomu čosi viac povedať najmä prof. Pavol Jarčuška, riaditeľ mimovládky Euromedpro, ktorú sponzoruje farmaceutická firma Pfizer(?!).

Kopa nezodpovedaných a zahmlievaných odpovedí. Už prestaňme aspoň v tomto nezvyčajne čudnom čase zavádzať ! V západných štátoch je záujem o vakcinovanie tiež nízky, väčšinou pod 50 percent. Nerobme z našich ľudí primitívnych nevedomcov. Majú možnosť overiť si ne/klamstvá na internete, na zahraničných televíznych kanáloch, kde sa o covide diskutuje na patričnej vysokoodbornej i laickej úrovni.

Čerešničkou relácie bola aj reč o hoaxoch, o ich bojovom zvládnutí na sociálnych sieťach, facebooku, twitteri. Keď sme už pri tom, najviac bludov, nezmyslov a konšpirácií vyprodukoval za posledné mesiace plagiátor Matovič. Najmä keď ľuďom vnútil „dobrovoľné“ celoplošné testovanie, pritom vedel, že to nie je pravda. Pripojil sa k nemu aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý matematikovi Richardovi Kollárovi rozhorčene tvrdil a prízvukoval stopercentnú spoľahlivosť antigénových testov. Veľmi blízko majú k dezinformáciám najmä elektronické a tlačené médiá. Pritom sú veľmi často ich samotnými strojcami, zároveň používateľmi a propagátormi. Bohužiaľ, ľudia často prehliadajú ich základný obsah, správy a televízne spoty vnímajú povrchne. Uprednostňujú predovšetkým bulvár a lacnú zábavu.

Bol by som ale veľmi rád, keby sa hoaxom stali Krčméryho slová, ktoré vyriekol v závere relácie. Parafrázujem: … v Európskej únii sa otvorene hovorí o tom, že tí, ktorí sa nedajú zaočkovať, budú mať obmedzené právo cestovania do inej krajiny Schengenského priestoru …

Veru, aj tu sa potvrdzuje stará slovenská múdrosť: Niet dymu bez ohňa.

P.S. Tipujem, že prvým Slovákom, ktorý sa obetuje v prospech očkovania rýchlovakcínou na COVID – 19 bude práve profesor Krčméry.

Na vlastné riziko sa pichá heroin…

07.08.2021

Pri sledovaní príspevkov na margo nezaočkovaných môže čitateľ v poslednom čase postrehnúť čoraz väčšiu nevraživosť, nenávisť, agresivitu, jedovitosť inšpirovanú redaktormi a novinármi či nechutnými urážkami a vulgarizmami à la Matovič, Nagy, Mikulec. Samozrejme, každý má právo brániť sa, a ani tu spätná reakcia nemôže chýbať. Preto nestačí vopred [...]

Vakcína – novodobá globálna modla ľudstva

30.07.2021

Mnohým z vás asi netreba pripomínať, na základe čoho sa otriasal a padol nepremožiteľný a tisícročia jednotný Egypt, takmer nezlomná mocná Rímska ríša či v moderných dejinách Juhoslávia a ešte nedávno na našej planéte najväčší Sovietsky zväz. Aj Spartakus bol silný a nepremožiteľný, dokým pretrvávala v jeho skupine jednota, ktorú časom nahlodali [...]

Nielen médiá traumatizujú už aj tak polarizovanú spoločnosť

23.07.2021

Masírovaniu mozgov do krajnosti podľahli aj hyper a supermakety. Niektoré od podlahy, iné, namiesto reklamy, takmer na každom metri, dávajú pokyny, ako „rozvážne“ a s patričným odstupom sa máme správať pri nakupovaní tovaru. Pritom nikoho z marketingu netrápi, že sa zbytočne preháňame po veľkoplošnej predajni z jedného kúta na druhý, samozrejme, pomedzi dlhé rady [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 75724x
Priemerná čítanosť článkov: 2443x

Autor blogu

Kategórie